Bretagne 1970?

stencil font type & typography vieux papierLeave a Comment on Bretagne 1970?

Bretagne 1970?

[ This entry was originally written for a blog around a typography assignment for my students information design in 2020.] 
Een toeristische kaart, aan de kleur en druktechniek te zien vermoedelijk jaren ’70.

Typografie. Alle tekst, behalve de titel, is gezet uit gewichten van Adrian Frutiger’s Univers. Bijna alles uit de Condensed variant met bijhorende Oblique en Bold. De namen van de verschillende côtes en baies zijn wit uitgespaard uit het blauw van de oceaan in de Univers Black Oblique. Zoek Univers op in de cursus Typografie. Het is een neo-grotesk pur sang.

De titel is een stencilletter, vermoedelijk door de ontwerper getekend op basis van de Univers Ultra Condensed.

 

Druktechnisch: Offset, 4 pantone kleuren. Kaarten worden zelden in quadri gedrukt. Tekst en lijnwerk in een quadri-kleur worden gerasterd en dus minder scherp. Je kan met een goed gekozen set steunkleuren de informatielagen die een geografische kaart bevat beter van mekaar scheiden. ( Zie het werk van Edward Tufte.)

Hier dus een zwart, een zacht blauw, een vuil groen met een rasterwaarde daarvan en een knal oranje (Pantone Orange 021, bijna fluo in vergelijking met wat je in quadri aan oranje kan maken).
De overlap van blauw en oranje maakt het chocoladebruin.

Het overlappen of uitsparen van kleuren in of uit mekaar was manueel werk in de donkere kamer en op de montagetafel van de prepress-afdeling van de drukkerij.

 

[image found on the internet, source unknown — sorry ]

Leave a Reply

Back To Top