voyage en groupe, 1949

type & typography vieux papierLeave a Comment on voyage en groupe, 1949

voyage en groupe, 1949

[ This entry was originally written for a blog around a typography assignment for my students 1Ba information design in 2020. ]
Een carnet itinéraire voor een dame die in 1949 een groepsreis naar de Côte d’Azur heeft geboekt bij Agence Brooke in Gent. Het kaftje is gedrukt op een oranjerood karton en met de hand ingevuld.
Het binnenwerk is niet zuiver typografisch. Het is stencilwerk, dus wel gemultipliceerd, maar door een typmachine aangebracht op een stencil en zodoende wat onregelmatig. De blaadjes zijn dubbel gevouwen en op zijn japans in het kaftje geniet.

Typografisch: het covertje is opgebouwd uit een mix van lettertypes. De outline letter van het logo lijkt me getekend. Verder een heel brede schreefloze en een scriptachtig lettertje dat wat art-nouveau invloeden heeft. *
De bodytekst binnenin het kaftje is gezet uit een Scotch, een genre dat veel van een didone heeft (zie de typografiecursus!), maar minder extreem in het contrast. Een grotere x-hoogte en iets minder schrale schreven, wat de leesbaarheid vergroot.

De typmachineletter op de gestencilde blaadjes is een echte monospaced.

Let ook even op de vreemde details in het het titellettertje hier onder. Flink vet, hoog contrast. Grote x-hoogte en daardoor extreem korte staarten in de y en p. Wat een buik heeft de onderkast a is en hoe gesloten is de G. Allez. Bon Voyage!

 


(*) Kuenstlerschrift Trianon uit 1902. Zie onder, check meer hier.

Leave a Reply

Back To Top