carpetknife!

type & typographyLeave a Comment on carpetknife!

carpetknife!

Wanneer je Fontstructions* bouwt kan een kleine aanpassing aan een bepaald letterteken plots je hele font een andere kant doen uitgaan. Bij het knutselen aan Atomic Scissors (zie post onder) maakte ik zo al snel een kloon: Carpetknife, een echt knipselfont. Enkel kapitalen maar met voor elke letter een alternatieve vorm onder de onderkast-toetsen. Als je ze door mekaar gebruikt komt het random knip-effect veel beter tot uiting en wordt je tekst veel levendiger.

 

 

FontStruct is een geweldig programmaatje, maar ik hou graag de middelen beperkt. Een klein roosterveld, en per font een aantal beperkende premisses. Fontstructions blijven modulaire fonts en typografisch dus altijd een beetje ondingen.  Ze hebben een zekere charme, zolang de beperkingen van het medium resulteren in een vormelijke logica. Als je het medium (hier de modulaire blokjes) zichtbaar houdt, zijn de vormbeperkingen niet storend, wegens vanzelfsprekend. Less is more, zeg maar;

 

 

Zo struikel je in de FontStruct-galerie over tal van hopeloos ingewikkelde blokkendozenbouwsels die nooit echte letters zullen zijn, maar wie zoekt komt nu en dan een pareltje tegen: verrassend, intelligent en dus vaak ook grappig.

 

 

* Fontstructions zijn modulaire fonts die je bouwt met de webapplicatie Fontstruct

Leave a Reply

Back To Top